Как се прави
SEO оптимизация

Оценка:
5/5

Оптимизация на сайт за търсещи машини изглежда сложен процес на пръв поглед и на практика е, особено когато не е ясно откъде да започнете и какво точно да правите. Въпреки стотиците изисквания на търсачките, в процеса как се прави seo оптимизация има някои основни правила, които ако спазвате, бързо ще заемете място на първа страница в Google.

Как се прави SEO оптимизация правилно | VilizarN.EU

Съдържание

Съдържанието е "кралят"!

Имаше време, в което купуването на линкове беше сериозен бизнес и позволяваше лесно и бързо манипулиране на резултатите в Google само по този начин. Но този момент отдавна отмина, а с него заминаха и хиляди сайтове, които получиха доживотна деиндексация, а покрай тях и всичките им клиенти, към които имаше линкове.

Ако не искате да се озовете в тази ситуация и да започнете всичко отначало с нов сайт, от Google препоръчват: „Наблегнете на съдържанието в сайта си!“.

Но какво точно съдържание иска да види Google във Вашия сайт?

Преди да започнете да пишете какъвто и да е текст трябва да сте наясно с търсените ключови думи:

 • старайте се да вмъкнете фрази от 3 или повече думи (пример: „сервиз за автоклиматици софия“ вместо само „автоклиматици“)
 • бъдете конкретни и използвайте максимум 2-3 фрази от една и съща група (пример: „сервиз за автоклиматици“,“ремонт на автоклиматици“,“ремонт на климатик на кола“)


Ако все още се чудите кои са правилните ключови фрази за Вас, то използвайте като отправна точка Google Keyword Planner.

Как се прави SEO оптимизация - подбор на ключови думи | VilizarN.EU

След като сте положили основите (намерили сте правилните ключови думи) идва ред на текста – какво да пишете там? 

 • от намерените ключови фрази изберете за водеща тази с най-много средно месечни търсения
 • тази фраза използвайте средно веднъж на всеки 100 думи, а останалите по-рядко
 • сложете минимум 1 снимка, която съдържа водещата Ви ключова фраза в alt текста
 • използвайте водещата ключова фраза поне веднъж в заглавието на страницата / статията, в краткото описание и по възможност в линка (може и да е изписана на латиница – търсачките са много добри в транслитерацията)


Минималната препоръчителна дължина на текста е 600 думи (колкото повече – толкова по-добре).Не бъдете голословни, а пишете стегнато, точно и ясно – с увод, теза, основна част и заключение.

Имайте предвид, че алгоритъмът на търсачките се справя идеално с намирането на качествен и интересен текст и наказва онези, които прекаляват с употребата на ключови думи. Спазвайте баланса и пишете разбираемо за хората, които се очаква да прочетат вашия текст.

Когато говорим за SEO оптимизация на сайт то начинът да покажете на търсачките кои страници с кои ключови думи и фрази са свързани са вътрешните линкове.

Как се прави SEO оптимизация - вътрешни линкове | VilizarN.EU

Трябва да увеличите "авторитета" си...

Макар Page Rank, Domain Authority и Domain Rating да не са официално приети метрики от търсачките в условията за добро класиране, то множество проучвания показват, че наистина имат значение.

Domain Rating (DR) измерва авторитета на сайтовете на база техния профил с обратни връзки (линковете, които сочат към Вашия уебсайт). Има много софтуери, с чиято помощ може да извършите „измерване“, достатъчно е да потърсите за Website Authority Checker.

Скалата в измерването варира от 0 до 100 и колкото по-голямо е числото, толкова по-добре. Все пак знайте, че този „рейтинг“ не се взема директно предвид от търсачките, но предоставя отличен начин за сравняване на относителния авторитет на два или повече уебсайта в една и съща ниша. Ако даден сайт има по-нисък DR от конкурентите си, това може да повлияе на способността му да се класира за подходящите ключови думи в търсачките. за как се прави seo оптимизация правилно

Как да покачим авторитета на сайта си?

Най-лесният и евтин вариант да го постигнете е като включите вашия уеб сайт във фирмени каталози. За целта потърсете български фирмени каталози в Google. След това отворете един текстови файл на компютъра си и запишете:

 • заглавие на сайта / бизнеса
 • кратко описание
 • ключови думи
 • етикети
 • линк


Това е необходимата информация, която трябва да попълните почти навсякъде и, за да не я пишете всеки път отново, просто копирате и поставяте. Използвайте споменатия по-горе Website Authority Checker , за да „отсеете“ добрите от лошите каталози.

Знайте, че качеството на линковете е важно, а не количеството!

Е, това ли е всичко в заключение?

Разбира се, че не! Но е добра отправна точка за онези от Вас, които не разполагат с нужните финансови средства да наемат професионалист по сео оптимизация, който е наясно с всички онези „тънкости“, които ще Ви изстрелят бързо на върха. И все пак ако искате бизнесът Ви да се развива в правилната посока, горещо Ви препоръчвам да го направите. за как се прави seo оптимизация правилно

Кога има смисъл от SEO оптимизиране?

Когато има достатъчно трафик, който да оправдае инвестицията. СЕО оптимизацията има и своите минуси:

 • не може да „създавате“ търсене
 • работи само за вече съществуващо търсене и само в мрежата за търсене
 • не може да измервате реализациите и респективно вашия ROI (return over investment)
 • търсачките не печелят от SEO и ежегодно измислят нови правила, усложняващи процеса
 • тъй като не плащате директно на търсачките има вероятност да Ви деиндексират без никакво обяснение
 • дори да сте на първа позиция то проучванията показват, че 92% от всички кликвания в интернет свършват върху платена реклама.


Най-важното, което трябва да запомните е, че няма бизнес, от който само да печелите – ще трябва първо да дадете нещо в замяна – време, пари или и двете.

Ако не сте сигурни кой е най-добрият вариант за развитие на Вашия бизнес – seo оптимизиране или директна реклама в Google, то свържете с мен за безплатна консултация сега!

Facebook
LinkedIn
Skype
WhatsApp
Email
Print