Съществува ли
наистина "безплатен сайт"?

Оценка:
5/5

Отговорът е „Да“! И за да бъде един сайт наистина безплатен то домейнът и хостингът трябва да са безплатни, както и да вложите част от своето време и труд. Но да развивате дейност с безплатен сайт крие своите рискове. Ако все още не знаете къде е препъни камъчето продължете да четете тази статия.

Колко безплатен е един безплатен сайт | VilizarN.EU

Съдържание

Какво е домейн и какво е хостинг?

Домейнът е името, което ние виждаме в адрес бара на браузъра като https://hosting.com (това е пример, а не истинска хостинг компания!). Безплатните за ползване домейни се казват поддомейни – https://moyat-web-sait.hosting.com. Това означава, че собственикът на поддомейна е основният домейн, а не Вие.

Хостингът е „мястото“, където е разположен Вашия сайт. Безплатните хостинги са така наречените „споделени хостинги“. Наименованието им идва от използването на споделени ресурси – основна памет, оперативна памет, процесорно време, интернет свързаност и т.н.

За разлика от платения хостинг, при който разполагате на 100% с наетите ресурси по всяко време, то при безплатния Вие използвате от ресурсите „каквото остане“ и „когато остане“. Това означава, че сайтът Ви може да не работи през по-голямата част от времето или ако изобщо работи да е толкова бавен, че да „убие“ всякакъв интерес у посетителите му.

Възможно ли е SEO с безплатен сайт?

На теория „Да“! Но на практика не. Търсачките като Google имат много строги изисквания по отношение на класирането на сайтове в резултатите от търсене. Някои от основните критерии са:

  • скорост на зареждане под 2 секунди (забравете думата скорост при споделен хостинг)
  • присъствието на забранени реклами (за да е безплатен хостингът за Вас, някой друг трябва да плати „сметката“)

 

На последно място, но не и по важност, проблем се явява поддомейнът – Вие не сте собственикът. В очите на търсачките (а и не само в техните) това изглежда меко казано несериозно…

Можем ли да рекламираме в Google с безплатен сайт?

Едно от основните изисквания за гугъл реклама е рекламираният сайт да е „чист“ от чужди реклами и да е „достъпен“ 24/7/365 дни в годината. Това няма как да се случи с безплатен сайт, разположен върху споделени домейн и хостинг, защото, за да бъдат безплатни за Вас някой друг плаща за тях, а това става чрез поставянето на рекламни банери върху вашите страници. Допълнителен проблем се явява и невъзможността да Ви се гарантира поне 99% достъпност до сайта.

Безплатните сайтове имат ограничена функционалност.

За да бъдат максимално достъпни и лесни за „изработка“, безплатните сайтове са „оборудвани“ с основни функционалности – снимка тук, малко текст там, форма за контакт и…стига толкова. Това е крайно недостатъчно за дизайн на добре изглеждащ и функциониращ уеб сайт.

Какво се случва ако искате да добавите допълнителни опции? Платформите като WiX например, предлагащи безплатен сайт, имат и голям набор от допълнителни функции, но платени разбира се. И тъй като сте зависими от тяхната платформа може да използвате само софтуер, препоръчан от тях. Цената – колкото си искат, защото нямате право на избор.

Къде да си направим безплатен сайт?

Много компании предлагат изработка на безплатен сайт и най-популярните от тях са:

Какво печелите и какво губите в заключение?

Всеки Уеб сайт – безплатен или не, трябва да бъде изграден с мисъл за потребителите, които ще го посещават. Основните минуси при безплатните сайтове са:

  • не може да го прехвърлите върху собствен домейн и хостинг дори да имате такива
  • всичко може да изчезне за една нощ и никой не е длъжен да Ви обяснява защо
  • използвате споделени ресурси „когато има“ и „когато може“.

 

Най-важното, което трябва да запомните е, че няма бизнес, от който само да печелите – ще трябва първо да дадете нещо в замяна – време, пари или и двете. И ако сте на път да развивате собствен бизнес, то „безплатен уеб сайт“ не е добра опция, най-малкото защото преди да задминете конкурентите си, първо трябва да ги настигнете. А колко от тях ползват „безплатен сайт“?

Facebook
LinkedIn
Skype
WhatsApp
Email
Print