Видове реклама за
печеливш бизнес

Оценка:
5/5

Когато търсим информация относно „видове реклама“ то определено е, защото имаме нуждата да направим информиран избор за това къде да инвестираме парите си, така че да ни доведат максимум нови клиенти с минимална инвестиция. Къде рекламата е най-евтина и най-ефикасна – в интернет или външна реклама на билборд; реклама в радио и телевизия или реклама с печатни материали? Попаднали сте на правилното място, защото в тази статия ще разгледам подробно видовете реклама и техните плюсове и минуси.

Видове реклама за печеливш бизнес | VilizarN.EU

Съдържание

Какви видове реклама има?

Като цяло рекламата се дели на два вида – непоискана и поискана. И ако на човек са познати стотици видове реклама, то не всички ще бъдат обект на моето обследване. Не за друго, ами защото ще наблегна само на най-важните и онези, които са наистина ефективни.

Този вид реклама спада към непоисканата. По мое мнение и най-малко ефикасната особено по магистралите. Ако ще ползвате този „канал“ за реклама избирайте места, разположени на големи градски кръстовища – там шансът да Ви видят е една идея по-голям.

Като цяло рекламата с билборд има само една единствена цел – да предизвика популярност на марката – да видят името Ви, логото Ви и с цел да го запомнят.

Радиото и Телевизията спадат към непоисканите видове реклама също. Това е така, защото ние не гледаме телевизия и не слушаме радио с основна цел да видим и чуем рекламите. И все пак, рекламата е основното средство, с което се издържат радио станциите и телевизионните програми (макар и последните да прибират допълнителни комисионни от така наречените „оператори“ чрез продажбата на „права за излъчване“).

Схемата е проста – медиите Ви дават интересно съдържание под формата на предавания и музика, за да задържат вниманието Ви колкото се може повече. Вашето време е продуктът, който радио и телевизия търгуват на рекламодателите.

+ Плюсове:

 • няма домакинство без поне един телевизор
 • почти не съществува човек без кола, а всяка кола има радио
 • рекламата в радио и телевизия е средство, с което достигате огромна аудитория наведнъж


– Минуси:

 • никой не може да каже с точност колко души гледат или слушат в даден момент Вашата реклама
 • никой не знае с точност нито пола, нито възрастта на хората, които в същия този момент гледат или слушат Вашата реклама
 • рекламата в радио и телевизия е много скъпа, защото постоянно се правят проучвания за аудиторията.

 

Рекламата в Радио и Телевизия е подходяща за продукти и услуги от общ характер, приложими при масовия потребител – перилни препарати (от тук идва нарицателното „сапунки“ за сериалите), храна, лекарства и т.н.

Ако до преди десетилетие свързвахме интернет предимно със „сваляне на филми“, то не така стои въпросът днес – повече от 93% от трафика минава през мобилен телефон. А кой има мобилен телефон? Всеки!

Рекламата в интернет спада и към двата вида – поискана и непоискана. Поискана е рекламата, която виждаме след като сме извършили действие „търсене“, а непоискана е рекламата в социалните мрежи например.

Онлайн реклама - защо е най-добрият избор?

Много просто – защото може да бъде измерена! Какво означава това?

Означава, че ние знаем във всеки един момент кой вижда Вашата реклама – пол, възраст, националност, говорими езици, интереси и т.н. Ще кажете, че не е вярно, че Вие не сте посочвали нито пола си, нито възрастта си. Нека Ви обясня как се случват нещата …

Най-разпространени в Европа са телефоните с операционна система Андроид. Това е така, защото Google я предоставя напълно безплатно на производителите на устройства. Колко великодушно, нали? Нищо подобно – няма безплатен обяд. Целта е една единствена – Google иска да има достъп дo всеки един Вас, да знае всичко за Вас, за да може да Ви показва реклами.

Не е нужно да давате доброволно каквато и да е лична информация – Вие го правите неволно чрез опцията за проследяване между приложенията, с която сте се съгласили още с първото пускане на телефона си (кой ли чете изобщо лицензионните споразумения).

Как „машината“ разбира кой сте Вие?

Видове реклама - Машинно обучение | VilizarN.EU

Ето пример – влизате в някой онлайн магазин и търсите тениска с дълъг ръкав. Показват се стотици резултати, които нямате време да разгледате и стеснявате търсенето с филтри – посочвате размер Л, мъжки тениски. Буум! Машината вече „знае“ – вие сте мъж, средно тежите 90-100 кг, най-вероятно носите размер обувки 43-44 и сте 175-195 см висок. Поръчвате и памперси – значи имате дете, памперсите са размер 3-5 кг, значи детето е новородено – вие сте млад татко. Тенденцията за Европа е мъжете да стават татковци около 30те – значи вие сте в група 30-35 годишни….

Макар и да Ви изглежда „зловещо“ цялото това „следене“, целта тук е рекламите да достигат до правилните хора в правилния момент – това води до задоволени и потребители и рекламодатели. Ситуацията е win-win и за двете страни.

Поисканата реклама

Както споменахме по-горе – това е рекламата, която виждаме след като сме извършили действие търсене в Google. Мрежата за търсене е най-добрият канал за рекламодатели, защото по този начин не дразним потребителите – показваме им реклами само, когато имат нуждата да ги видят.

+ Плюсове:

 • заплащаме рекламата на клик, показването е безплатно
 • настройката е сравнително проста – някой търси „офис стол“, показваме му „офис столове“ и не се интересуваме дали е жена или мъж и на колко години е

Видове реклама - Google Search - Office Chairs | VilizarN.EU


– Минуси:

 • ако не сте наясно какво правите трябва да наемете специалист по онлайн реклама
 • платформата за реклама в Google Ads е изключително сложна и обширна – има стотици метрики, с които трябва да сте много добре запознати и, които оказват влияние на качеството на реклама и колко ще заплащате на клик спрямо конкурентите си
 • Google пари не връща – един път вкарани в рекламния бюджет трябва да бъдат изразходени – до колко това ще се случи ефективно зависи от човека, който сте наели да управлява рекламните Ви кампании.

 

Освен Google, мрежа за търсене и платена реклама имат още Bing, Yahoo, Yandex, DuckDuckGo и други. И все пак, към днешна дата, Google е най-популярната търсачка в цял Свят.

Непоисканата реклама

Това са всички онези реклами, които виждаме от време на време докато скролваме във Facebook или разглеждаме новинарски сайтове. Подобно на радио и телевизия тяхната цел е същата – да задържат вниманието Ви максимално много време и след това да изтъргуват вашето време. Тези реклами се насочват най-вече към потребителите по интереси, към определени списъци с аудитории или с цел ремаркетинг.

+ Плюсове:

 • ремаркетинг – напомняме на потребителя, посетил веднъж сайта ни за нас, за забравена количка, за пропусната промоция и т.н.
 • насочваме реклама директно към хора с определени интереси (излиза по-евтино от мрежата за търсене)
 • можем да ползваме канала за „създаване“ на търсене

 

– Минуси:

 • като всяка непоискана реклама може да предизвика сериозно раздразнение у някои потребители

 

За да избегнете това раздразнение трябва да имате цялостна рекламна стратегия. Безцелното пускането на реклами тук-там ще доведе единствено до липса на резултати и пари „хвърлени на вятъра“.

Кой вид реклама е най-подходящ за Вашия бизнес?

Несъмнено правилният отговор е интернет рекламата! Със своите стотици рекламни канали лесно може да достигнете до всеки човек на тази планета, който държи мобилен телефон в ръцете си.

Най-важното, което трябва да запомните е, че няма бизнес, от който само да печелите – ще трябва първо да дадете нещо в замяна – време, пари или и двете.

Ако не сте сигурни кой е най-добрият вариант за развитие на Вашия бизнес просто се свържете с мен за безплатна консултация сега!

Facebook
LinkedIn
Skype
WhatsApp
Email
Print