За Мен - Вилизар Н.

Здравейте,

казвам се Вилизар Ненов.

Роден съм в София, България през далечната 1988 г. През 2007 г. завърших Instituto Bilingüe ¨Miguel de Cervantes¨, по-известно като „испанската гимназия“. Малко след това бях приет в специалност „Автоматика, информационна и управляваща техника“, защото „машините ми бяха страст“.

Така няколко години по-късно кръгът се стесни около автомобилите и през 2010 г. отворих първия си автосервиз в София. Нещата там потръгнаха бързо и трябваше да направя своя избор – да завърша образованието си с неясно бъдеще или да продължа да следвам предприемаческия си дух. Решението не беше толкова трудно…

Как стигнах до маркетинг специалист, ще попитате?

Нека Ви разкажа от самото начало!

Както повечето млади предприемачи в България, така и аз не разполагах с голям начален капитал за реклама. Затова трябваше да поверя тази отговорност на специалист. Но с бюджета, с който разполагах на месец, толкова и „специалист“ можех да си позволя.

Парите за реклама вървяха, а клиентите не ставаха повече. Трябваше да направя нещо! Но нищо не разбирах от Facebook и Google. И все пак никой не се е родил научен, нали?

Започнах да чета, много да чета! За мое щастие говоря английски и испански език, което много ми помогна в намирането на подходящите материали (благодаря ти, майко, че така упорито ме караше да уча чужди езици!).

Но само четене не беше достатъчно, трябваше и практика! Поне бях спокоен, че си „играех“ с моите пари, а не с тези на клиенти. А и да си кажем честно – Google и Facebook сега не са това, което бяха през 2010 г. Проучвах местните пазари до най-малкия детайл и действах. 

Успехът не закъсня…

Но да си шеф и работник, и секретарка, и маркетинг специалист едновременно се оказа трудно начинание! Колкото повече нарастваше работата, толкова повече не успявах да довърша всичко, с което се захващах и това доведе до някои пропуски и недоволни клиенти. Влезнах в съдружие с мой приятел от детството, сега настоящ мой клиент и много успешен бизнесмен. С негова помощ поправих неуредиците и увеличих броя на клиентите си и персонала. В „движение“ се учехме да бъдем предприемачи с убеждението някой ден да станем най-добрите в своята област.

Няколко години по-късно отворих и втория си автосервиз в Пловдив. С опита и капитала, който имах през 2015 г. и 9 месеца по-късно, постигнах това, което в първия автосервиз имах след 4 години. Вече бях извървял пътя веднъж и бях наясно, че за бързия успех са ми необходими пари, верен съдружник, обучен и доволен персонал, силна реклама. Това ми помогна да изградя устойчив бизнес за по-малко от година.

Постигнах не само финансова свобода, но и свободата да разполагам с времето си когато поискам!

Виждайки успеха ми, много приятели започнаха да ме търсят за съвети преди да стартират своите собствени бизнес начинания. Дори ме препоръчваха като консултант на техни познати без това да беше основната ми професия и доход. Казано с прости думи – работата сама ме намери!

Но човек и добре да живее се жени!  😌 

Същата 2015 г. тогавашната ми приятелка, а по-късно и съпруга, завърши образованието си като „Специалист по Маркетинг и Реклама“. Колко иронично, хаха. Тя имаше „тапията“, а аз „кесията“, метафорично казано.

Заедно направихме фирма, която стартира с изработката на уеб сайтове и онлайн магазини, реклама в Google и социални мрежи, дизайн на лого и на печатни материали, и прочее.

Клиентите обаче търсеха услуга от „А“ до „Я“ и това роди идеята за малка семейна печатница, с която да затворим кръга.

Речено – сторено!

Финансовата и времева независимост, която бях постигнал благодарение на автосервизите, ми позволи изцяло да се отдам на новата си страст – интернет маркетинга. Вече нямах притеснението, че си „играя“ с парите на хората, защото имах зад гърба си солиден опит като предприемач и маркетинг специалист. И множеството успешни бизнеси, в които съм взел участие го доказват!

И все пак 100% от разводите първо започват с брак.

Не вярвах, че точно на мен ще ми се случи, но ето на – случи се няколко години по-късно. По стечение на обстоятелствата се наложи бързо разделение на имоти, коли и най-неприятното – бизнеса.

Да, бях наясно, че се лишавам от портфолио, трупано с години, но аз имах и други бизнеси, а тя не. Все пак сделките трябва да са изгодни и за двете страни!

Тогава осъзнах следното – хората работят с хора, а фирми се регистрират и закриват за по-малко от седмица. И се зарекох:

  • от тук на сетне ще работя само с името си, защото то ще остане завинаги. 

Добре дошли на моя Уеб Сайт, аз съм Вилизар Ненов.